Underlag och upphandling

Underlag för upphandling

När upphandingar ska göras till ett fastighetsprojekt som relining, tvättstuga, fönsterbyte eller åtgärder efter en OVK är det ofta svårt att få med allt som behövs. Med ett dåligt underlag kan det komma överraskande kostnader som man inte tänkt på från början. 

Vi har lång erfarenhet av att ta fram underlag för upphandling i många olika typer av fastighetsprojekt. Anlitar ni oss kan ni vara trygga med att alla krav och önskemål kommer med från start så upphandling blir lyckad.

Underlag upphandling entreprenad Göteborg

Upphandling av entreprenad

Att bara titta på prislappen på offerter kan vara vanskligt i mer komplexa fastighetsprojekt. Ibland tillkommer saker som blir en otrevlig överraskning när fakturan för projektet kommer. Med vårt breda kontaktnät av seriösa leverantörer kan vi se till att ni får rätt pris från början utifrån era behov.

Väljer ni att anlita oss som projektledare ser vi till att hela projektet blir utfört med hög kvalitet och på rätt sätt. I de flesta fall blir de mer kostnadseffektivt då alla delar blir rätt och inget glöms av på vägen. Ni kan luta er tillbaka och ägna tiden åt andra saker.

Vanliga frågor och svar om underlag och upphandling

 • Vad kostar ett förfrågningsunderlag?

  Efter vårt första möte med er kan vi lämna offert på underlaget. Pris beror på vilken typ av entreprenad samt storlek på fastighet.

 • Vad behövs för att göra ett förfrågningsunderlag?

  Vi vill först träffa er för att stämma av vad ni har för typ av projekt framför er samt era önskemål. Sedan går vi igenom berörda delar av er fastighet. Därefter tar vi fram övrigt underlag som behövs (tex ritningar mm) och skapar förfrågningsunderlaget.

 • Vad är en AF-del?

  AF eller administrativa föreskrifter styr frågorna runt entreprenaden. I den anges bla vem som är byggherre samt dennes ombud. Vart anbudet ska skickas samt vilket datum det senast ska vara inne. AF delen hanterar även frågor som berör tex: Arbetsmiljöplan, försäkringar, äta-arbeten, tidplan, betalplan, efterfrågade handlingar, besiktning mm.

 • Vad innehåller ett förfrågningsunderlag?

  Ett förfrågningsunderlag innehåller en AF-del, en rambeskrivning samt övriga bilagor som tex ritningar.

 • Behövs förfrågningsunderlag?

  För att få alla tillfrågade entreprenörer att lämna pris på samma sak samt att försäkra sig om att man får med alla tilltänkta arbeten i anbudet är det viktigt med ett korrekt förfrågningsunderlag. Man minimerar också risken för otrevliga överrakningar i form av tillkommande kostnader. Ett förfrågningsunderlag styr även övriga frågor runt entreprenaden som tex arbetsmiljöfrågor, försäkringar, säkerhet samt hur det ekonomiska hanteras.

 • Varför ska man anlita en konsult?

  Att anlita en konsult kan vid första tanken kännas som en kostnad men sanningen är den att i de flesta fall sparar man pengar i slutändan. Med ett korrekt förfrågningsunderlag, en aktiv projektledning samt en grundlig besiktning så slipper man många otrevliga överraskningar i form av tillkommande kostnader och utdragna entreprenader.

 • Hur går en upphandling till?

  I normalfall skriver vi ett uppdragsanpassat förfrågningsunderlag. Vi går sedan ut och frågar 3-4 lämpliga entreprenörer för ändamålet. Efter detta sammanställer vi anbuden, begär in eventuella kompletteringar för att sedan presentera resultatet för vår kund.